Kdo si že ni kdaj zaželel sredi dopusta, nekje na samotni plaži, da bi lahko imel ob sebi pločevinke, ki bi se kar same ohladile na prijetno pitno temperaturo? Zagotovo lahko rečemo, da so vsaj en krat v življenju to bile sanje vsakega izmed nas, pa naj bo to ljubitelj hladnih brez alkoholnih pijač ali ljubitelj prijetno hladnega piva. Kaj pa če to niso več samo sanje, ampak bodo prav kmalu postale resničnost, ne le za izbrance, ampak za prav vsakega izmed nas. Pred približno 20 leti je Mitchell Joseph rešil enega izmed največjih izzivov našega časa: kako narediti pločevinko piva, ki bi se lahko ohladila kar sama. Oblikoval je pločevinko, ki se je hladila s pomočjo prav posebne snovi, ki se imenuje HFC-134a. Ne boste verjeli ampak njegov prototip te posebne pločevinke je dejansko deloval, saj je pločevinka le v nekaj minutah občutno ohladila pijačo. Ampak seveda če bi njegova ideja bila tako zelo briljantna, bi jo v sedanjem času prav vsi poznali,...imela je eno težavo, namreč HFC-134a je toplogredni plin 1400x bolj nevaren kot ogljikov dioksid. Odprtje ene takšne pločevinke je bilo enakovredno prevoženim 500 miljam, seveda bi bila uporaba takšne pločevinke prava ekološka bomba in ob enem tudi ne legalna. Seveda bi bilo precej smešno, da bi zaradi ugodja in zaradi naše želje po hladni pijači ogrozili celoten planet, kaj ne? To leto je Joseph predstavil popolnoma novo pločevinko, ki deluje in je ob enem popolnoma ne nevarna, ter drastično zniža temperaturo pijače že v 3 minutah. 

Ta neverjetna pločevinka se imenuje ChillCan in ima znotraj posebno cilindrično komoro, v kateri je CO2 pod izredno visokim pritiskom, kateri se izteka v poseben ventil kateri se razteza v bazo pločevinke. Vse skupaj deluje pod kontrolo posebnega gumba, s katerim aktiviramo hlajenje. Ko uporabnik pritisne gumb se odpre ventil in CO2 preide iz dna pločevinke v zrak. Plin je pod zelo visokim pritiskom in ko se ob odprtju ventila ta razširi, ob enem tudi absorbira toploto iz okoliške tekočine in znižuje njeno temperaturo. Seveda je gospod Joseph tudi patentiral svojo izredno pločevinko in jo skupaj z energijsko pijačo West Coast Chill že promovira na ameriškem trgu. Z letom 2014 lahko pričakujemo, da bo na voljo tudi takšna pločevinka v kateri bo pivo,...hmm,..odlično! Seveda vse nas ljubitelje hladnih sokov ali hladnega piva še najbolj zanima kdaj bo zadeva na voljo v Evropi oziroma v Sloveniji? Upamo, da prav kmalu, saj bi poleti prišla še kako prav!

Ker vam v tem trenutku še ne moremo ponuditi te zelo mamljive pločevinke, vam priporočamo eno izmed naših ostalih inovativnih rešitev:

Le kam nas pelje tehnologija?

27. maj. 2012 20:38:38

Neverjetno je, s kakšno hitrostjo dandanes napreduje tehnologija. Še pred dobrimi stotimi leti so se naši predniki greli ob ognjiščih in si svetili s svečami, danes pa je v vsakem domu cel kup naprav, ki nam omogočajo praktično karkoli. Velik razvoj je viden tudi v zadnjem desetletju, predvsem gre omeniti prevlado interneta – Facebook, Twitter, YouTube in podobni portali so svoj pohod začeli po letu 2004, danes pa skupaj obvladujejo petino svetovne populacije. Kar se je še nekaj let nazaj zdelo nemogoče, je zdaj povsem normalno. Vprašamo se lahko le, kam nas razvoj pelje v prihodnosti?

Tehnologija je predvsem v medicini drastično izboljšala kvaliteto in dolžino življenja, a smrti se še vedno ne da preprečiti. A kako dolgo se bomo še morali bojevati z dejstvom umrljivosti? Ruski znanstveniki so začeli po vzoru znanstveno-fantastičnih filmov snovati nov projekt, ki bi človeku lahko zagotovil »nesmrtnost«. Podjetje Russia 2045 poskuša po zgledu filma Avatar ustvariti popolnoma umetno telo, v katerega bi lahko presadili človekove možgane ter tako ohranili človeka pri življenju, ko bi njegovo telo odpovedalo. Projekt se sliši precej nemogoč, a vseeno so se optimistični znanstveniki že začeli  pripravljati na prvo fazo – do leta 2020 bodo izdelali robotsko kopijo človeškega telesa, ki bo pripravljena za presaditev možganov. Celoten projekt naj bi trajal do leta 2045, obsega pa štiri faze. Izdelava humanoidnega robota se glede na današnje razmere sliši še kar realno, težje pa bo prenesti celotno zavest v umetno telo in doseči končni cilj projekta. A nikar ne obupajmo prehitro – v dobrih tridesetih letih se lahko marsikaj spremeni, zgodovina to le potrjuje.

Moralnih, ekonomskih in medicinskih zadržkov v primeru človeške »nesmrtnosti« se v tem primeru ne bi dotikali, velja pa omeniti, da lahko možgani ob primernem vzdrževanju živijo »le« kakšnih 200, 300 let, tako da prave nesmrtnosti verjetno še dolgo časa ne bomo deležni. Bo pa gotovo zanimivo videti, kaj se bo izcimilo iz projekta Russia 2045.

Sploh pa, kdo si želi nesmrtnosti, če se že zdaj na smrt dolgočasi? Preženite dolgčas z izvirnimi in zabavnimi izdelki iz spletne trgovine Glavca.si:

Maze Pen: Veliko časa porabimo za mizo, s pisalom v roki, pa naj gre za šolo, službo ali pa doma. Namesto da bi se dolgočasili, se lahko v takšnih primerih pozabavate z izvirnim pisalom, v katerega je vgrajen labirint! Poskusite spraviti majhno kroglico do cilja in videli boste, kako hitro čas mine, če se zabavaš!

Hexbugs robotki: Sreča je v majhnih stvareh, pravijo. Tile robotki so kot nalašč za popestritev prostega časa, kjerkoli že ste. Če ste sami ali pa v družbi prijateljev, vedno se lahko pozabavate s Hexbugs robotki! Opazujte umetno žuželko, ustvarite ji labirint ali pa tekmujte z robotki prijateljev – možnosti je ogromno!

USB disko krogla: Če pa ste prikovani za pisalno mizo in tik pred začetkom mučnega dela na računalniku, si vzdušje popestrite s čisto pravo disko kroglo. USB disko kroglo enostavno priključite v računalnik, in že si boste pričarali takšno vzdušje, da sploh ne boste imeli občutka, da ste na delovnem mestu. Le pazite, da ne boste začeli plesati!

Ali so roboti že med nami?

1. maj. 2012 20:03:49

Znanost se razvija z bliskovito hitrostjo in temu primerno tudi človeška domišljija. Ste kdaj pomislili ali čisto pravi humanoidni roboti že hodijo med nami? Ste kdaj pomislili ali bo inteligenca robotov dosegla ali celo presegla človeško inteligenco ali celo razvila čustva kot jih ima najbolj napredna vrsta na našem planetu, Homo sapiens? Težko si je predstavljati, da bi aparat, ki ste ga še dane zjutraj uporabili za pripravo okusne jutranje kave, lahko presegel vašo stopnjo inteligence ali pa celo razvil čustva kot so sreča, žalost, hrepenenje, ljubezen,...Vsi ljubitelji tehnologije obožujemo znanstveno fantastične filme in vsi vemo, da pisci scenarijev izberejo vedno le 2 različni poti. V nekaterih filmih postanejo roboti naši dobri služabniki, ki nam olajšajo vsakdanje življenje in postanejo zvesti sluge človeški družbi. V drugih scenarijih pa postanejo roboti nam popolnoma enakovredni in nas na koncu celo prekašajo in se nam postavijo po robu.
Pogosto smo spoznali da resničnost sledi naši domišljiji in filmom, ki so nastali mnogo let nazaj. Konec razvoja humanoidnih robotov je torej zelo nepredvidljiv: lahko se zgodi da bodo naši sesalci le še bolj napredni ali pa nas bodo vse skupaj pokončali

A da ne bomo preveč v skrbeh zaradi prihodnosti, se raje posvetimo sedanjosti in v sedanjosti je Spletna trgovina Glavca.si pripravila poseben darilni program, kjer smo za Vas pripravili posebne in cenovno ugodne darilne sete, ki bodo zagotovo presenetili vaše najbližje!

Po kratkem predahu se Glavca.si  e-novice ponovno vračajo, tokrat v popolnoma prenovljeni podobi. Kot se spodobi za vse prave glavce, tudi naša ekipa neprestano razmišlja, kako še bolj popestriti našo ponudbo in na kakšen način vsem našim zvestim oboževaclem dokazati, da si spletna trgovina Glavca.si upravičeno zasluži svoje nadvse »brihtno« ime. Kot so inovativni in zabavni naši izdelki, je inovativna in zabavna tudi ekipa, ki se skriva v ozadju, ravno zaradi tega že pošteno vihamo rokave in pripravljamo prenovljeno spletno trgovino in tudi nekaj novih izdelkov, ki vas zagotovo ne bodo razočarali. Kako bomo izgledali v prihodnje in kateri so ti izdelki? No, potrebno bo še malce počakati, kajti dokončni izdelek se še vedno kuha v naši »brihtni« kuhinji,  a zagotovo vas bomo o tem kmalu obvestili preko naših e-novic in ravno tako preko naše Glavca.si Facebook strani.

Vsem nestrpnežem, ki želite raje pogledati v prihodnost, priporočamo uporabo najnovejšega Google izdelka, ki je še pred uradnim prihodom na trg povzročil nemalo pohval, kritik in presenečenih obrazov. Ste že slišali za Google očala? Da znanstvena fantastika, postaja stvar sedanjosti. Google skriti in tajni laboratoriji nas vedno znova presenečajo in tokrat s posebnimi očali, ki nam omogočajo pogled na svet ko ga do sedaj še niste imeli: sprehajate se po ulici in želite preveriti proste termine na svojem koledarju,..NIČ LAŽJEGA, ravno ste na poti iz službe in želite opraviti hitri video chat s prijateljem, TUDI TO NI PROBLEM. Še najbolj zanimivo je to, da se slika projicira naravnost pred vaše oči, zaradi česar ne potrebujete zaslona ali podobnih nerodnih pripomočkov. Ta očala se res neverjetna in vredna naše pozornosti. Kako se bodo ta očala obnesla v realnosti bo pokazal le čas, a dejstvo je, da so sigurno izdelek, ki zagotovo vzbudi zanimanje vsake prave brihtne glavce. Če je mogoče kdo, ki jih dobi prej kot mi, se lepo priporočamo ;)!

Novosti v marcu

12. apr. 2012 11:13:57

V marcu nas je Apple presenetil s predstavitvijo novega iPada, tretjega predstavnika v družini Applovih tabličnih računalnikov. Ta zanimivo ne nosi imena iPad 3, temveč je bil predstavljen kot »The new iPad« (novi iPad). Predstavitev sama po sebi pravzaprav ni bila veliko presenečenje, saj so marčevske naznanitve novih iPadov pri Applu že tradicija – novi iPad je bil po prvi generaciji, ki je izšla leta 2010, ter lanski nadgradnji spet predstavljen prav marca. Tudi dogodek ni bil preveč odmeven, saj brez karizmatičnega voditelja podjetja, Steva Jobsa, organizatorjem ni uspelo prirediti kaj več kot le predstavitve novih izdelkov. Mnogi se strinjajo, da je Apple z Steveom Jobsom izgubil ne le prvega moža podjetja, temveč tudi glavnega medijskega predstavnika, ki je bil v javnosti kakopak zelo priljubljen. Trenutni direktor podjetja, Tim Cook, namreč na predstavitvi obiskovalcev ni posebej navdušil, so pa vsekakor navdušili predstavljeni izdelki. Poleg iPada je seznam Applovih inovacij obsegal še nekaj zanimivosti, med drugimi novo verzijo mobilnega operacijskega sitema iOS 5.1 ter novo generacijo Apple TV.

Glavna atrakcija dneva je bil omenjeni iPad, katerega specifikacije so se pojavljale v mnogih spletnih špekulacijah že mesece pred izidom naprave, zdaj pa je končno znano, kaj vse novinec zmore. Novi retina zaslon prikazuje točno 3.145.728 slikovnih pik – ločljivost zaslona je namreč osupljivih 2048x1536 pik. Novi iPad ima tudi izboljšano kamero, ki je precej zmogljivejša od tiste v drugi generaciji (0,7MP), ter tudi nekoliko boljša od tistih v mobilnikih iPhone 4. Ponaša se namreč s 5MP kamero, ki lahko snema video posnetke v polni 1080p HD ločljivosti. Novi A5X čip pa bo poskrbel, da iPad ne bo podlegel niti najbolj požrešnim in grafično zahtevnim aplikacijam.

Gotovo se že marsikomu cedijo sline po novi igrački, a vseeno se je treba ustaviti še ob enem podatku – ceni. V Sloveniji je treba za najcenejšo verzijo iPada odšteti približno 500€, najdražja pa je na voljo za okoli 800€. Visoka cena pa očitno ni ovira za Apple, saj je bilo že v prvih treh dneh prodaje prodanih tri milijone primerkov.

Vsi, ki se boste zadovoljili tudi s kakšno bolj preprosto igračko, pokukajte v spletno trgovino Glavca.si, kjer vas čaka kar nekaj zanimivih izdelkov.

Predpražnik »Slide to unlock«: Če si drugih Applovih napravic ne morete privoščiti, se lahko zadovoljite vsaj s tem izvirnim predpražnikom. Goste boste prav gotovo navdušili s sporočilom »Slide to unlock«, ki sicer označuje odklep Applovih naprav.

Plantarium super: Če Apple vedno znova navdušuje z dizajni svojih izdelkov, lahko tudi vi svoje prijatelje očarate z unikatnim rastlinjakom. Plantarium super ni navaden rastlinjak, saj namesto v zemljo semena posadite v prozoren gel, nato pa le opazujete, kako rastlina raste – tako v višino, kot tudi v globino.

USB E-mail opomnik: Vaši prijatelji bodo gotovo zainteresirani tudi za nenavadno pismo na vaši mizi. V resnici je to opomnik za prihajajoča e-poštna sporočila! Ko dobite novo sporočilo, se pismo osvetli, in tako vedno veste, kaj se novega dogaja. Preprosto genialno, kajne?