Neverjetno je, s kakšno hitrostjo dandanes napreduje tehnologija. Še pred dobrimi stotimi leti so se naši predniki greli ob ognjiščih in si svetili s svečami, danes pa je v vsakem domu cel kup naprav, ki nam omogočajo praktično karkoli. Velik razvoj je viden tudi v zadnjem desetletju, predvsem gre omeniti prevlado interneta – Facebook, Twitter, YouTube in podobni portali so svoj pohod začeli po letu 2004, danes pa skupaj obvladujejo petino svetovne populacije. Kar se je še nekaj let nazaj zdelo nemogoče, je zdaj povsem normalno. Vprašamo se lahko le, kam nas razvoj pelje v prihodnosti?

Tehnologija je predvsem v medicini drastično izboljšala kvaliteto in dolžino življenja, a smrti se še vedno ne da preprečiti. A kako dolgo se bomo še morali bojevati z dejstvom umrljivosti? Ruski znanstveniki so začeli po vzoru znanstveno-fantastičnih filmov snovati nov projekt, ki bi človeku lahko zagotovil »nesmrtnost«. Podjetje Russia 2045 poskuša po zgledu filma Avatar ustvariti popolnoma umetno telo, v katerega bi lahko presadili človekove možgane ter tako ohranili človeka pri življenju, ko bi njegovo telo odpovedalo. Projekt se sliši precej nemogoč, a vseeno so se optimistični znanstveniki že začeli  pripravljati na prvo fazo – do leta 2020 bodo izdelali robotsko kopijo človeškega telesa, ki bo pripravljena za presaditev možganov. Celoten projekt naj bi trajal do leta 2045, obsega pa štiri faze. Izdelava humanoidnega robota se glede na današnje razmere sliši še kar realno, težje pa bo prenesti celotno zavest v umetno telo in doseči končni cilj projekta. A nikar ne obupajmo prehitro – v dobrih tridesetih letih se lahko marsikaj spremeni, zgodovina to le potrjuje.

Moralnih, ekonomskih in medicinskih zadržkov v primeru človeške »nesmrtnosti« se v tem primeru ne bi dotikali, velja pa omeniti, da lahko možgani ob primernem vzdrževanju živijo »le« kakšnih 200, 300 let, tako da prave nesmrtnosti verjetno še dolgo časa ne bomo deležni. Bo pa gotovo zanimivo videti, kaj se bo izcimilo iz projekta Russia 2045.

Sploh pa, kdo si želi nesmrtnosti, če se že zdaj na smrt dolgočasi? Preženite dolgčas z izvirnimi in zabavnimi izdelki iz spletne trgovine Glavca.si:

Maze Pen: Veliko časa porabimo za mizo, s pisalom v roki, pa naj gre za šolo, službo ali pa doma. Namesto da bi se dolgočasili, se lahko v takšnih primerih pozabavate z izvirnim pisalom, v katerega je vgrajen labirint! Poskusite spraviti majhno kroglico do cilja in videli boste, kako hitro čas mine, če se zabavaš!

Hexbugs robotki: Sreča je v majhnih stvareh, pravijo. Tile robotki so kot nalašč za popestritev prostega časa, kjerkoli že ste. Če ste sami ali pa v družbi prijateljev, vedno se lahko pozabavate s Hexbugs robotki! Opazujte umetno žuželko, ustvarite ji labirint ali pa tekmujte z robotki prijateljev – možnosti je ogromno!

USB disko krogla: Če pa ste prikovani za pisalno mizo in tik pred začetkom mučnega dela na računalniku, si vzdušje popestrite s čisto pravo disko kroglo. USB disko kroglo enostavno priključite v računalnik, in že si boste pričarali takšno vzdušje, da sploh ne boste imeli občutka, da ste na delovnem mestu. Le pazite, da ne boste začeli plesati!