Kdo si že ni kdaj zaželel sredi dopusta, nekje na samotni plaži, da bi lahko imel ob sebi pločevinke, ki bi se kar same ohladile na prijetno pitno temperaturo? Zagotovo lahko rečemo, da so vsaj en krat v življenju to bile sanje vsakega izmed nas, pa naj bo to ljubitelj hladnih brez alkoholnih pijač ali ljubitelj prijetno hladnega piva. Kaj pa če to niso več samo sanje, ampak bodo prav kmalu postale resničnost, ne le za izbrance, ampak za prav vsakega izmed nas. Pred približno 20 leti je Mitchell Joseph rešil enega izmed največjih izzivov našega časa: kako narediti pločevinko piva, ki bi se lahko ohladila kar sama. Oblikoval je pločevinko, ki se je hladila s pomočjo prav posebne snovi, ki se imenuje HFC-134a. Ne boste verjeli ampak njegov prototip te posebne pločevinke je dejansko deloval, saj je pločevinka le v nekaj minutah občutno ohladila pijačo. Ampak seveda če bi njegova ideja bila tako zelo briljantna, bi jo v sedanjem času prav vsi poznali,...imela je eno težavo, namreč HFC-134a je toplogredni plin 1400x bolj nevaren kot ogljikov dioksid. Odprtje ene takšne pločevinke je bilo enakovredno prevoženim 500 miljam, seveda bi bila uporaba takšne pločevinke prava ekološka bomba in ob enem tudi ne legalna. Seveda bi bilo precej smešno, da bi zaradi ugodja in zaradi naše želje po hladni pijači ogrozili celoten planet, kaj ne? To leto je Joseph predstavil popolnoma novo pločevinko, ki deluje in je ob enem popolnoma ne nevarna, ter drastično zniža temperaturo pijače že v 3 minutah. 

Ta neverjetna pločevinka se imenuje ChillCan in ima znotraj posebno cilindrično komoro, v kateri je CO2 pod izredno visokim pritiskom, kateri se izteka v poseben ventil kateri se razteza v bazo pločevinke. Vse skupaj deluje pod kontrolo posebnega gumba, s katerim aktiviramo hlajenje. Ko uporabnik pritisne gumb se odpre ventil in CO2 preide iz dna pločevinke v zrak. Plin je pod zelo visokim pritiskom in ko se ob odprtju ventila ta razširi, ob enem tudi absorbira toploto iz okoliške tekočine in znižuje njeno temperaturo. Seveda je gospod Joseph tudi patentiral svojo izredno pločevinko in jo skupaj z energijsko pijačo West Coast Chill že promovira na ameriškem trgu. Z letom 2014 lahko pričakujemo, da bo na voljo tudi takšna pločevinka v kateri bo pivo,...hmm,..odlično! Seveda vse nas ljubitelje hladnih sokov ali hladnega piva še najbolj zanima kdaj bo zadeva na voljo v Evropi oziroma v Sloveniji? Upamo, da prav kmalu, saj bi poleti prišla še kako prav!

Ker vam v tem trenutku še ne moremo ponuditi te zelo mamljive pločevinke, vam priporočamo eno izmed naših ostalih inovativnih rešitev: