Newtonovo nihalo

Zaloga: Na zalogi

18,90 €

Newtonovo nihalo je fizika, ki se je lahko dobesedno dotaknete! Na zelo zanimiv način nam prikazuje fizikalni zakon o ohranitvi gibalne količine, v mehanskem

18,90 €
Newtonovo nihalo
  • Newtonovo nihalo
  • Newtonovo nihalo
  • Newtonovo nihalo
  • Newtonovo nihalo

Newtonovo nihalo je fizika, ki se je lahko dobesedno dotaknete! Na zelo zanimiv način nam prikazuje fizikalni zakon o ohranitvi gibalne količine, v mehanskem sistemu.

Pri Newtonovem nihalu je pet enakih kroglic skupaj obešenih v posebnem okvirju, tako da se kroglice med sabo lahko dotikajo. Vsaka kroglica je obenem nihalo in če boste zanihali eno izmed zunanjih kroglic v ostale štiri kroglice, se bo zgodilo nekaj zelo zanimivega. Ob udarcu se ostale štiri kroglice ne bodo premaknile, kot nam pravi zdrav razum. V tem primeru bodo tri kroglice na sredini ostale skoraj popolnoma na miru, medtem ko bo peta kroglica na drugi strani zanihala tako visoko kot je kroglica katero smo zanihali na začetku.

Takšen efekt nastane kot posledica elastičnega prenosa impulza. Ker so kroglice narejene iz trdnega materiala, se energija prve kroglice prenese skozi ostale, vse do zadnje kroglice v vrsti. Kroglica, ki je na koncu se premakne zato, ker ni na voljo v vrsti nobene druge kroglice skozi katero bi se lahko energija prenesla. Efekt Newtonovega nihala je še toliko bolj zanimiv če boste na začetku zanihali dve ali več kroglic skupaj. Enako število kroglic, ki zanihamo na eni strani, se premakne na drugi strani. Več o tem zanimivem efektu, si lahko preberete v tem Wikipedija članku:

Newtonovo nihalo

Z Newtonovim nihalom boste lahko izkusili fiziko v svojem lastnem domu in z njegovo pomočjo podučili svoje otroke o zanimivem svetu fizike na zelo doživet način. Newtonovo nihalo je zanimiv pripomoček, ki bi preprosto mogel biti v domu vsake glavce!

Tehnični podatki:

  • Dimenzije: Okvir: 13,5x11x10,5cm, ena kroglica: 1,6cm premera